Cum să alegi un web hosting de încredere?

Pentru mai mult de 10 ani de lucru cu site-uri și aproape 3 ani de muncă într-o companie de găzduire, am văzut o mulțime de situații atunci când neînțelegerea importanței alegerii de găzduire a dus la zeci de mii de lei pierduți. Acest articol va fi util tuturor celor care au un site web sau alt proiect în lumea digitală.

În Republica Moldova sunt multe intrigi, scandaluri și investigații legate de companiile de hosting. Dacă nu dispui de timp să citești întregul articol (s-a dovedit a fi destul de mare) și ai încredere în noi – poți merge imediat la lista de verificare finală.

Un mic program educațional: Numele de domeniu ( incorect este să-l numim domeniu sau domen) este numele site-ului, de exemplu old.purple.md, iar găzduirea este un loc pe serverul unde sunt localizate fișierele site-ului – codul, imaginile, „motorul” site-ului, baza de date unde sunt stocate textele etc.

Schimbarea găzduirii – o situație obișnuită

Cele mai frecvente 7 motive pentru schimbarea furnizorului de servicii de găzduire:

  1. A încetat să te mulțumească calitatea serviciilor (răspunsurile tehnice de lungă durată, un sistem care ”frânează” etc.). Acest lucru se aplică și la creșterea rapidă a companiei – adesea mici și, prin urmare, serviciul hosting devine mai necalitativ.

  2. Ai găsit o opțiune mai ieftină. Din cauza costului ridicat, apropo, aproape niciodată nu se schimbă prețul pentru hosting. Ca parte a costului unui site comercial, costul de găzduire este foarte mic. Circa 50 Euro/an.

  3. Al treilea motiv este orice beneficiu pentru client. De exemplu, cu aspectul masiv al discurilor SSD (mai repede decât de obicei), poți accelera pur și simplu încărcarea site-ului de 2 sau mai multe ori doar prin schimbarea gazdei la una mai modernă.

  4. Inițial, site-ul a fost postat „cine știe unde”. Dacă componenta de afaceri pe internet depinde de site-ul de lucru „La un Ion pe un server, care este prieten cu Vadim, care a creat site-ul acum un an în urmă“ , atunci devine clară necesitatea unui hosting normal, care să asigure stabilitatea site-ului.

  5. Compania a fost închisă. Companiile de găzduire sunt doar câteva zeci în Moldova. Aceasta nu este o piață competitivă și, prin urmare, apar peste noapte resseleri care repejor se închid.

  6. Un hosting bun pentru un site de prezentare poate fi teribil pentru un magazin online (e-commerce). M-am confruntat adesea cu situația când „motorul” site-ului este pur și simplu incompatibil cu setările globale ale serverelor furnizorului de servicii de găzduire. De exemplu, magazinul online pe Bitrix funcționează bine și stabil, iar magazinul internet pe PrestaShop mai puțin pretențios începe să ofere în mod sistematic erori.

  7. Unele companii par să aibă un motto neoficial – „cum poate un client care are doi rinichi să se plângă de creșterea tarifelor și a serviciilor suplimentare?” Aceasta include reînnoirea domeniilor la un preț de 5 ori mai mare decât costul înregistrării (atenție cei ce au cumpărat .SRL cu 3.5$, anul următor vor plăti 50$), restricții artificiale asupra numărului de site-uri, baze de date, conturi FTP și alte servicii.

În Republica Moldova avem doar un registrator național a numelor de domeniu „.MD” – nic.md, care este o componentă IS MOLDDATA.  Amplica este reseller. Cea mai proastă idee aici este cea că sistemul lucrează după ”primul venit, primul servit”. Apropo în zona .md sunt circa 25.000 de nume de domeniu deja înregistrate.

Recomand ca numele de domeniu să fie cumpărat doar de pe nic.md, pentru a evita orice problemă. De exemplu, resellerul (ex. Amplica) a predat în mod incorect datele personale ale proprietarului numelui de domeniu unui registrar oficial de nivel superior. Va trebui să cauți unde a fost greșeala, apoi să te adresezi registratorului oficial, demonstrându-i că numele de domeniu este de fapt al tău.

Trei greșeli tipice costisitoare atunci când procuri un hosting:

  1. Contul este înregistrat de către dezvoltatorul site-ului, freelancerul, agenția etc. După cum arată practica, singurul criteriu pentru alegerea unui hosting în acest caz este procentul agenției pe care un freelancer sau dezvoltator îl va primi. De asemenea, folosind incompetența clientului, prețul este adesea supraestimat.Un caz din viață – proprietarii unui magazin online au plătit 70 USD pe lună pentru găzduirea prin dezvoltatorii site-ului, la un preț real de 50 USD pe an.

  2. A doua greșeală este înregistrarea datelor inexacte. Nu contează dacă te înregistrezi pentru tine sau companie, indică datele corecte, e-mailul preferabil să fie unul activ și de extensie mail. Într-o astfel de situație, un furnizor de servicii de găzduire sau un registrator de domeniu poate bloca pur și simplu contul până devine clar. În cel mai urât scenariu, pierzi totul!În versiunea ușoară a acestei erori, „într-o oarecare măsură” nu vei putea utiliza site-ul. În cel mai bun caz, poți lucra cu site-ul prin panoul de administrare. În cel mai rău caz – site-ul tău va rămâne în starea actuală pentru un timp până în momentul în care vei demonstra că este chiar al tău.

  3. A treia greșeală sunt vecinii răi. Unele gazde, în mod regulat oferă posibilitatea de a plasa un conținut discutabil (site-uri pentru adulți, cazinouri online, diferite căi de acces de rețea și sateliți, site-urile care încalcă drepturile de autor – Cinema online, etc …). Cel mai adesea acestea sunt companiilt noname care revând serverul în centrele de date de peste mări. Chiar și plasarea lor în necunoștință de proiect alături de intruși (achiziționarea unui cont de hosting cu o companie similară), reprezintă un risc ridicat.Mai devreme sau mai târziu, va exista o situație în care proiectul se încadrează în mâna unuia dintre următoarele motive:

  4. Serverele acestor companii sunt mai des supuse atacurilor DDoS;

  5. Ei nu lucrează în domeniul juridic al Republicii Moldova și influența asupra lor nu va fi în competența organelor de drept;

  6. Adresele IP ale acestor companii se încadrează în lista neagră a google sau alte motoare de căutare.

Cel mai simplu mod de a verifica compania de hosting – verifică dacă plățile trebuie efectuate prin transfer bancar. Primirea plăților prin transfer bancar – un minim de garanție pentru disponibilitatea unei persoane juridice, precum și existența societății de găzduire ca organizație.

hosting Republica Moldova

Tipurile de hosting.

Shared – e un tip de hosting asemeni unui apartament într-o clădire cu multe etaje. Locuiești pe tot ce este gata, tot ceea ce se află în spatele ușii apartamentului nu este preocuparea ta. În interiorul apartamentului tău poți face ce îți place, atâta timp cât nu interacționezi cu vecinii. Este cel mai ieftin hosting și destinat site-urilor de prezentare cu trafic până la 10.000. Prețul în RM variază de la 30$/an, până la 100$/an.

VPS – hosting este ca o casă. Ai o parte a clădirii pentru folosire, unele îngrijorări devin doar ale tale (pictura pe fațadă, repararea acoperișului). Mai puține probleme de la vecini – nu vei fi inundat de sus. Mai mult confort dar și mai mulți bani, desinat pentru internet magazine care abia își iau startul. Prețul variază de la 5$/lună.

Server dedicat – este ca o casă particulară. Orice capriciu pentru banii tăi. Vrei grădină din afara ferestrei, vrei piscină, mai vrei încă un site. Foarte scump, dar complet al tău, începând cu 60$ pe lună.

Argumente pro și contra pentru shared hosting:

Avantaje:

  1. Foarte ieftin, e-mailuri personalizate incluse în preț, panela de administrare inclusă.

  2. Suport tehnic gratuit. Acest lucru nu înseamnă că toate dorințele tale vor fi executate gratis, primești un sclav neputincios la un preț corect. Dar pentru toate întrebările care privesc orice probleme legate de activitatea site-ului (site-ul s-a încărcat mult timp, poșta a încetat să mai fie trimisă, ai cumpărat domeniul în altă parte și nu știi cum să-l migrezi, nu știi cum să alegi versiunea PHP în panoul de control etc) într-un fel sau altul vei primi un fel de răspuns.

  3. Multe funcții utile sunt disponibile într-un singur click. Poți instala un CMS în 1 click, să instalezi un certificat SSL gratuit, redirecționarea de la versiunea http a site-ului la https sau de la versiunea www la versiunea curentă, copierea unui singur site sau toate site-urile din cont, scanarea antivirus a fișierelor site-uri, mai multe.

  4. Problemele globale sunt rezolvate foarte repede. Deoarece, din anumite motive, câteva sute sau mii de site-uri web nu mai funcționează – va apărea o mulțime de cereri de asistență tehnică și pierderi de reputație dacă cel puțin o sută de clienți vorbește despre acest lucru pe site-urile tematice.

  5. Tot ce se referă la sistemul de operare al serverului și la software-ul său, precum și setările acestuia, nu este problema ta. Actualizarea software-ului în cele mai productive versiuni, accelerarea creării de copii de rezervă, conectarea posibilității de emitere și auto-extincție a certificatelor SSL gratuite toate sunt la îngrijirea furnizorului de hosting.

Recomandăm să scrii tickete la acest tip de hosting, evită sunetele către operator, astfel vei găsi vinovatul (a se citi angajatul, care nu și-a îndeplinit misiunea).

Dezavantaje:

  1. Nu există o astfel de crimă, când ai profit de 300% – a scris Karl Marx. Dacă plasați 1.000 de clienți pe un singur server și faceți bani X din acesta, de ce să nu adăugați 3.000 de clienți pe acesta pentru a face bani 3X? Problema este că, deocamdată, proprietarul site-ului poate avea un efect redus asupra afacerii sale. Site-ul se va încărca încet. Sau, timp de 5 minute pe timp de noapte, site-ul va deveni complet inoperabil, dar numai clienții știu despre asta.

  2. Un client cu probleme poate aduce câteva sute sau mii de site-uri sub mănăstire. Google, Bing blochează site-urile prin adresă IP, ceea ce înseamnă că, în cazul blocării unui site, proiectele vecine vor suferi. Puteți verifica vecinii dvs. prin IP într-un minut: ping.eu

De obicei, chiar și numele site-urilor arată gradul de risc. În primul rând, site-urile vecine, cu cât sunt mai multe, cu atât riscul este mai mare (norma este de până la 30 de site-uri).

Aceasta include, de asemenea, riscurile atacurilor DDOS pe unul dintre site-uri, aceste probleme sunt rare, dar apar.

Argumente pro și contra pentru VPS

Avantaje:

  1. Tot ce ai plătit este al tău. Dacă ai plătit un tarif cu spațiu de stocare de 50 GB, 4 GB de memorie RAM, acestea vor fi alocate și rezervate pentru tine. Chiar dacă ai un întreg site sau sunt trei pagini HTML cu o greutate de 1 MB.
  2. Control complet al sistemului de operare pentru servere și al software-ului. Acest lucru înseamnă că, pentru CMS sau tehnologie rar utilizată, poți seta găzduirea pentru o performanță optimă. De exemplu, trebuie să încarci fișiere mari (cel puțin videoclipuri) pe site prin panoul de control al site-ului. Pe un server virtual poate fi instalat un FTP-client și structura de foldere de pe server.
  3. Prețul. Pentru site-uri mari cu sute de mii de fișiere și pagini (un magazin on-line, forum sau portal tematic) VPS-hostingul va fi comparabil în preț cu shared hosting. Acest lucru se datorează faptului că și ratele maxime ale găzduirii virtuale sunt de obicei comparabile în funcție de spațiul pe disc, cu tarifele minime pentru găzduirea VPS.
  4. Nu există limitări artificiale. Pentru multe companii apar restricții create artificial, de exemplu, numărul de site-uri din cont. De fapt, un magazin on-line pe CMS este mai solicitant pentru găzduire decât o sută de Landing-uri fără cms. În același timp, pentru 10 site-uri este necesar să cumperi un tarif mai scump, deși acestea utilizează mai puține locuri și resurse server. La închirierea VPS, această problemă nu este. Ai anumite limite pe spațiul pe disc, RAM, procesor. Poți pune și 100 site-uri, dacă resursele permit acest lucru.

Dezavantaje:

  1. Un client cu probleme poate aduce câteva sute sau mii de site-uri sub mănăstire. Motoarele de căutare blochează site-urile prin adresa IP, ceea ce înseamnă că în cazul blocării unui site, vor fi afectate și proiectele vecine. Verificăți vecinii pe IP pentru un minut.
  2. Serverul are parametri tehnici care se împart în cel mai bun caz la 1000 de site-uri. Ceea ce înseamnă că viteza de încărcare a datelor depinde foarte mult de vecinii tăi.
  3. Aceasta include riscurile atacurilor DDOS pe unul dintre site-uri, hacking panoul de control al hosterului- aceste probleme sunt rare, dar acestea se întâmplă. În 2018 au fost un caz de infecție a unui virus care a atins mai bine de 300 site-uri.

Argumente pro și contra pentru Servere dedicate.

  • Ai nevoie de cunoștințe în domeniu sau specialist care să poată duce mentenanța unui  Server Dedicat. După ce ai plătit pentru servicii și ai accesat serverul – totul se încadrează pe umerii tăi. E-mailul nu funcționează? Sau nu știi cum să configurezi, problema ta. Totul funcționează, dar vreau unele funcționalități (backup în câteva click-uri, de exemplu) – Google, personalizarea, trebuie să achiți suplimentar. De obicei, prețurile pentru rezolvarea problemelor pe serverele VPS pornesc de la 15 euro/ ora.
  • Deoarece este puțin probabil să înțelegi administrarea serverului, 15 euro cel mai probabil va fi un control minim pentru tine cu orice problemă.

Avantajele și dezavantajele închirierii unui server (sau plasarea serverului într-un centru de date).

  • Acest lucru este foarte scump.
  • Poți face proiecte foarte complexe, deoarece capacitățile disponibile sunt limitate doar de preț.
  • Poți schimba toate setările complet la discreția ta.
  • Orice lucrare pe serverul tău va costa de la 20 Euro pe oră, în funcție de calificările specialistului. Recomandăm să treci cursurile Plesk, pentru a nu plăti aceste sume.

De fapt, dacă ai nevoie de un server dedicat pentru proiectul tău, este puțin probabil să citești acest articol. M-am confruntat cu proiecte de un nivel destul de serios, site-uri cu sute de mii de utilizatori, cu un circuit mare de transferuri de bani și puține din ele au avut nevoie de Server Dedicat.

Ce găzduire ar trebui să aleg pentru o singură pagină, un mic site web, un magazin online? Ce ar trebui să caut?

Trebuie să înțelegi că site-ul trebuie să-ți aducă cel puțin careva comenzi, clienți, iar argumentul că hosting-ul este mai ieftin cu 20$ nu este semnificativ.

Dacă nu știi ce tip de hosting ai nevoie, scrie-mi și cu drag te ajut să-ți alegi pe cel mai potrivit.

Cum să afli unde se află site-ul tău?

Du-te la whois.domaintools.com și introdu numele de domeniu:

Principalul lucru la care ne uităm este registratorul. Acesta este numele (cel mai adesea site-ul) al companiei de înregistrări. Este deja clar unde să reînnoim domeniul.

La blocul cu literele NS, primim furnizorul de servicii de găzduire a numelui de domeniu, în exemplul de mai sus – old.purple.md

Spre final un check list pentru cei care vor să cumpere un hosting:

  1. Cumpără hosting și nume de domeniu de la companii reale, verifică cel puțin datele despre companie, cel puțin prin plata prin transfer bancar;
  2. Cumpără numele de domeniu de la registratorul oficial, nu de la reseller;
  3. Așteaptă prețurile pentru servicii și compară cu alte companiil
  4. Înregistrează contul pentru tinne însuți, verifică disponibilitatea tuturor accesărilor, nu le permite celor care fac site-uri să facă acest lucru pentru tine;
  5. Uită-te la revizuirile și recomandările privind forumurile și evaluările tematice;
  6. Cu excepția marilor magazine online (mai mult de 20 GB de fișiere de site-uri, participarea a 3-4 mii de persoane pe lună), cea mai simplă soluție este shared hosting cu o adresă IP dedicată și un panou de control convenabil. Pentru proiectele vizitate și „grele” va trebui să închiriezi VPS;
  7. Cumpără adresa IP dedicată, verific-o pentru o interdicție în motoarele de căutare, verifică periodic livrarea de mesaje de pe site, dacă există o astfel de funcție (scrisori despre comandă etc.);
  8. Asigură-te că certificatul SSL este conectat ușor și rapid. Dacă ai multe site-uri în formatul „încercați, obțineți brusc un rezultat interesant” – căută găzduirea cu opțiunea de a instala SSL gratuit;
  9. Dacă nu poți realiza copii de rezervă utilizând panoul de administrare al site-ului – ar trebui să existe o copie de siguranță în panoul de control al gazdei. Asigură-te că site-ul tău se salvează cel puțin odată în lună;
  10. Dacă ai cerințe non-standard pentru software-ul serverului – închiriază și configurează VPS.
  11. Verifică conformitatea cu cerințele CMS înainte de a comanda.
  12. Pentru proiectele din Moldova, gazda ar fi bine să fie din Moldova.
  13. Verifică dacă găzduirea are asistență tehnică non-stop și dacă are posibilitatea de a plăti pentru mici probleme pe bază de plată fără a atrage persoane din afară.
  14. Află dacă societatea furnizează documente contabile, dacă ai nevoie de ele (facturi, certificate etc.)
  15. Verifică dacă facilitățile de găzduire pot restricționa accesul (lista albă de adrese IP, accesul numai la anumite dosare și site-uri).
  16. Nu-ți fie frică să schimbi hostingul dacă nu ești satisfăcut de cel existent. E ușor. Când modifici hostingul, verifică activitatea site-ului înainte de a schimba serverele NS pentru numele de domeniu.

Mai ai întrebări ce ține de hosting? Scrie-le în comentarii!

Leave a Reply

str. 31 August 1989 78
or. Chișinău
Republica Moldova

Sună +37378252255

Menu