Fiecare site are în spate o idee și urmărește un scop concret. Însă, indiferent de stilul site-ului, scopul și domeniul său de aplicare, acesta trebuie să se supună principiilor de bază, fără de care un design bun este imposibil.
Principiile-cheie în web design, enumerate mai jos, sunt fundamentul pentru construirea unui site web calitativ, estetic și va rezolva eficient sarcinile clientului.
CULOAREA
Culoarea evocă anumite asociații, creează o rezonanță emoțională și ajută la transmiterea ideii de bază a designului. Atunci când alegi o paletă, trebuie să iei în considerare sarcina principală a site-ului, caracteristicile publicului țintă și identitatea corporativă, dacă există.
Trebuie să începi cu selectarea fundalului, apoi să determini culoarea pentru accentele principale și secundare. Este important utilizarea în proiectarea site-ului a culorilor corporative, dar nu întotdeauna se încadrează destul de bine în concept. Aici abilitatea designerului este necesară mai mult ca oricând, iar rezultatul final va arăta nivelul de profesionalism.
CONTRASTUL
Site-urile cu imagini contrastante sunt percepute mai ușor, iar informația necesară se găsește mult mai simplu. Contrastele sunt în mod inerent iritante, de aceea atrag atenția, în timp ce o imagine prea monotonă face ca creierul să se calmeze și să se plictisească. Un astfel de site nu prinde, iar vizitatorul pleacă.
Contrastul se realizează atât prin culoare, cât și prin font, dimensiune și aranjarea elementelor.
TIPOGRAFIA
Fontul este o componentă indispensabilă în procesul de creare a site-ului web. Percepția informațiilor depinde de corectitudinea selectării și a aplicării acestuia.
Tipografia nu înseamnă doar alegerea fonturilor, ci și potrivirea dimensiunii, a culorilor, a înălțimii literelor, a spațiului dintre caractere și cuvinte și combinația de fonturi. Uneori, combinațiile simple pot deveni câștigătoare, se completează reciproc și își dau un efect uimitor, iar alteori chiar și cele mai elegante fonturi nu vor reuși.
ACCENTUL
Elementele cheie ale site-ului necesită accent. Vizitatorul ar trebui să vadă clar informațiile pe care proprietarul dorește să le transmită. Accentul pe diferite elemente nu poate fi echivalent. Este necesar să evidențiem detaliile primare.
Succesul în stabilirea priorităților poate fi obținut după o analiză atentă a scopului clientului și a nevoilor publicului țintă. Combinarea acestor două concepte oferă un punct de plecare, care va fi principalul obiectiv. La urma urmei, este important nu numai să direcționăm un potențial client pe calea de care avem nevoie, ci și să-i trezim cu adevărat interesul. De aceea, accentul principal ar trebui să reflecte nevoia vizitatorului, să fie clar și atractiv pentru el.
BALANȚA
În formarea structurii unui site sunt luate în considerare nu numai punctele de accent, ci și echilibrul vizual al acestora pe pagină. Este necesar să echilibrăm fiecare element, obținând o compoziție armonioasă.
Și totul ar fi simplu dacă site-urile ar fi făcute simetric – pui un element, adaugi același lucru în cealaltă parte și ai terminat. Dar simetria nu este soluția cea mai bună în majoritatea cazurilor și poate distruge estetica designului. Deci, trebuie să te bazezi pe gust și pe cunoașterea elementelor de bază ale compoziției.
COMPOZIȚIA
O regulă de bază în designul site-ului: cele mai importante informații se plasează în zonele care atrag atenția maximă. Schema clasică este împărțirea paginii în nouă celule cu două linii orizontale și două verticale. Dar aspectul optim depinde de specificul site-ului. Scanarea conținutului de pe site la fel este un punct important. Cel mai adesea utilizatorul, studiind pagina web, se deplasează conform schemelor sub forma literelor Z sau F.
MODERAȚIE
Moderația – cea mai bună soluție în majoritatea situațiilor. Și acest lucru nu înseamnă că trebuie să faci un design standard plictisitor. Pur și simplu este necesar să cunoaștem măsura în orice, deoarece lipsa elementelor este la fel de distructivă precum excesul. Dacă există puține elemente grafice, atunci pagina pare goală, iar multitudinea lor obosește rapid și enervează utilizatorul. Acest lucru este valabil și pentru numărul de culori utilizate, elemente, fonturi.
Dacă trebuie să creezi un site atrăgător, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să fie supraîncărcat cu detalii.
ATENȚIE LA DETALII
În proiectarea web nu există loc pentru detalii aleatorii, spațiu neutilizat, nepotrivire în dimensiunea blocurilor echivalente. Fiecare element mic necesită o verificare amănunțită, toate acțiunile posibile ale utilizatorului trebuie calculate. Este important de ținut cont de astfel de nuanțe precum: afișarea în diferite browsere și formate de monitoare, precum și o pagină 404 proiectată creativ.
UNIFICAREA
Este important să luăm în considerare un singur aspect pentru butoane, elemente funcționale și formatul general al paginilor site-ului. Aceasta nu este doar o cerință pentru estetică, ci și o condiție importantă pentru o navigare confortabilă.
Fiecare pagină a site-ului trebuie să fie realizată în același stil. Chiar dacă există o cerință de a face paginile diferite, este mai bine să schimbi doar detalii minore, cum ar fi: liniile netede, gama generală de culori, aspectul butoanelor etc.
SIMPLITATEA
Simplitatea este o regulă de aur în web design. Ideea este de a face site-ul cât mai simplu pentru vizitator, de a-i permite să găsească cu ușurință blocurile necesare. Așadar, în loc să ne gândim ce-am mai putea adăuga, putem să ne uităm ce avem deja și ce putem înlătura, astfel încât designul să fie aerisit, clar și plăcut.
Dacă site-ul este prea pretențios, utilizatorul îl va lăsa pur și simplu în căutarea unuia mai familiar.
A complica este simplu, a simplifica este dificil. Și doar o astfel de muncă va fi apreciată și de specialiști, deoarece crearea celei mai simple interfețe de utilizator necesită eforturi și abilități titanice.
Aceste principii de bază pot simplifica procesul de creare al site-ului web astfel încât acesta din urmă să-și îndeplinească țelul, oricare ar fi el. Iar experiența, formarea continuă și o abordare creativă te vor ajuta să faci detalii deosebite și să devii un adevărat maestru.