Site-ul este un mediu de comunicare care nu trebuie subestimat, este o vitrină virtuală importantă care reflectă identitatea companiei și profesionalismul ei. Prin urmare, în proiectarea website-ului pentru afacerea ta este esențial să ai grijă de elementele grafice, începând cu alegerea unui font corect.
În acest articol vom vorbi despre lucrurile pe care ar trebui să le cunoști înainte de a alege tipul de font pentru site-ul tău web.
Ce este un font?
Fontul servește ca unul dintre elementele principale în proiectarea unui site. Este un factor important care te ajută să-ți conectezi conținutul cu designul și să comunici mesajul tău publicului țintă. Fonturile alese corect oferă o experiență de citire lizibilă, îmbunătățește UX și accesibilitatea site-ului tău web.
Termenulfontprovine de la cuvântul francez „fondue”, având sensul de “(ceva ce a fost) topit”. Se referă la produsul obținut prin turnarea de metal topit care era folosit în tipografie înainte de introducerea calculatorului. Ulterior, vorbitorii de limbă engleză au folosit termenulfount, care apoi a devenit termenul internațional de „font”.
În prezent, termenul de „font” este frecvent folosit ca sinonim cu termenul deset de caractere. Deși, inițial, au avut sensuri diferite înainte de apariția tipografiei digitale și tehnoredactării.
Care sunt principalele categorii de fonturi?
Este dificil să alegi un font din numărul mare disponibil, așa că la început ar trebui să te familiarizezi cu clasificarea lor. Fonturile se clasifică în următoarele categorii principale:
Serif
Serif se referă la caractele care au mici “piciorușe”, prelungiri ale literelor, și sunt ușor de citit în paragrafe de mari dimensiuni. Fonturile din această categorie sunt clasice și elegante. Acestea pot fi folosite de companii care doresc să-și sublinieze experiența, se referă la tradiție și stabilitate.
Tipuri de fonturi serif: Times New Roman, Georgia, Palatino, Bookman Old Style, Garamond, Curier, Lucida, Century, Arno Pro, MS Serif.
Sans Serif
Sunt fonturi curate, moderne și versatile. Se referă la caracterele fără serife (fara “piciorusele” specifice fonturilor de tip Serif), drepte, utilizate în mod tradițional pentru titluri și subtitluri, dar și în corpul textului pentru a putea fi ușor urmărit și a crea un aspect aerisit.
Fonturi populare Sans Serif: Arial, Open Sans, Montserrat, Helvetica, Futura, Verdana, Trebuchet MS, Univers.
Script și Handwriting
Aceste fonturi imită stilul textului scris cu mâna. Cu astfel de fonturi nu exagera! Sunt recomandate numai pentru titluri sau fraze evidențiate.
Scripturile au un efect mai bun atunci când sunt utilizate doar în logo-uri, titluri.
Fonturi populare Script și Hanwriting:Great Vibes, Lobster, Grang Hotel, Sofia, Arizonia, Black Jack, Cookie, Germanica, Miama, Pacifico, Tangerine.
Modern sau Display
Fonturile moderne precum Futura, Century Gothic sau ITC Avant Garde reflectă eleganță. Sunt bune pentru brandingul de lux, modă, jocuri și alte industrii creative.
Cum alegi corect fonturile pentru site-ul tău?
A alege corect fonturile pentru site-ul tău nu e chiar atât de simplu – ca și cum ai pocni din degete ca Thanos. Este necesar să ții cont de anumite reguli.
„Tonul” site-ului
Imaginează-ți că trebuie să descrii personalitatea site-ului tău. Dacă are un design vintage, va avea un ton clasic. Dacă merge mai mult pentru vibe-ul sportiv, ar trebui să vorbești cu un stil mai modern.
Publicul țintă
Gândește-te că atât culoarea, cât și dimensiunea, stilul trebuie să meargă mână în mână, astfel încât să poți atrage acel tip de public care va fi interesat de produsul sau serviciul tău.
Scopul site-ului
Dacă ai un magazin online, fontul trebuie să fie unul dinamic, clar și inspirat. Evită CTA cu litere care simulează scrierea de mână. Pe de altă parte, dacă ai un blog, orice font care se potrivește stilului personal va funcționa bine.
Lizibilitatea
Este important să verifici cât de lizibil este textul de pe site-ul tău. Dacă este complicat, cel mai bine este să optezi pentru un alt font sau culoare.
Funcționalitatea fontului pe diferite dispozitive
Nu este suficient ca site-ul tău să arate frumos doar pe desktop, este important ca pe orice dispozitiv să fie plăcut ochiului. Verifică cum arată pe o tabletă, telefonul mobil și computer înainte de a lua o decizie.
Culorile
Fără îndoială, culorile fac o mare diferență atunci când vine vorba de alegerea unui font. Ai grijă de contrastul dintre fundal și texte.
Nu utiliza multe fonturi
Când construiești un site web, este mai bine să ai o „paletă de fonturi” limitată. Prea multe fonturi pot obosi – deci alege 1-4.
Fii consecvent cu utilizarea lor.
Diferențiază-te de concurență
Introdu paginile celor mai direcți concurenți, verifică ce fonturi folosesc și încearcă să te diferențiezi.
Pentru a identifica fonturile altor site-uri web, poți profita de extensia Chrome WhatFont.
Inspiră-te!
Caută inspirație pe alte site-uri, atât timp cât au un design impecabil și transmit valori apropiate afacerii tale.
Nu există reguli!
Pe măsură ce-ți dezvolți propriile abilități în selectarea fonturilor, îți vei dezvolta propriile reguli cu privire la alegerea tipului.
Unde găsești fonturi gratuite?
De obicei, designerii web folosesc servicii speciale pentru a găsi fonturi gata pregătite sau inspirație pentru a-și crea propriile. Dorești să cauți fonturi care sunt unice pentru marca ta, ușor de citit și înțeles? Vezi mai jos 10 resurse de fonturi pentru site-ul tău
1. Fonturile Google
- un catalog cu 915 familii de fonturi (în 2019)
- fonturi disponibile în 135 de limbi
- fonturi 100% gratuite și open source
- fonturi ușor de instalat și cu încărcare rapidă
- fonturi compatibile cu toate browserele și dispozitivele
2. MyFonts
MyFonts este o altă resursă excelentă pentru fonturile gratuite pe care le poți folosi pentru brandul tău. Pentru a naviga către cele gratuite, trebuie doar să selectezi opțiunea „Fonturi gratuite” din meniul din colțul din stânga sus.
3. Fawnt
Fawnt are peste 9.000 de opțiuni de fonturi diferite. Pagina principală Fawnt afișează cele mai populare opțiuni. De asemenea, poți parcurge site-ul lor pe categorii.
Fiecare font arată o evaluare pe o scară de 10 puncte pe baza recenziilor utilizatorilor.
4. Font Freak
Acesta oferă chiar și software actualizat, astfel încât să poți construi și edita fonturi proprii.
5. Creative Market
Există aproape 23.000 de designeri care contribuie la platforma Creative Market. Descarcă oricând fonturi gratuite.
6. The Northern Block
The Northern Block este o altă opțiune de top pentru fonturi gratuite. Acesată platformă are un design simplu și curat, de aceea e ușor să găsești exact ceea ce cauți.
7. FontStruct
Pentru cei care doresc să descarce fonturi gratuite sau să-și construiască propriul font.
8. 1001 Free Fonts
Cu peste 10.000 de fonturi gratuite, sunt sigură că vei putea găsi ceea ce cauți.
9. Typedepot
Typedepot este un loc minunat pentru a lucra cu designeri talentați și pasionați. Poți vedea clar care fonturi sunt complet gratuite, pe baza bannerului din colțul din dreapta sus.
10. Fontfabric
Acest site are în colecția lui o mulțime de fonturi gratuite pentru site-ul tău.
Concluzie:
Vizualul este primul lucru care are impact și ceea ce ne face să surprindem interesul cititorului. Gândește-te la fonturile ca o componentă esențială a calității conținutului și a identității tale de marcă. Pornește de la caracteristicile publicului țintă și subiectul site-ului.Alege fonturile care să-ți reprezinte afacerea!
Sper că ți-a fost util acest articol și că ai învățat cum să alegi corect fonturile de pe website-ul tău.
Dacă ai fonturi sau resurse preferate, nu ezita să le împărtășești în comentarii.